Quantcast
Channel: Ιερή Πλεκτάνη

Πως να αποφύγετε τις πέτρες στη χολή

$
0
0

Οι πέτρες στην χολή (χολόλιθοι) είναι επί της ουσίας υπολείμματα πεπτικών υγρών που σκληραίνουν και μπορεί να πάρουν την μορφή μικρών ογκιδίων στην χοληδόχο κύστη σας. Πρόκειται για ένα μικρό, σε σχήμα αχλαδιού όργανο στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς σας, ακριβώς κάτω από το συκώτι σας. Η χοληδόχος κύστη περιέχει το πεπτικό υγρό που ονομάζεται χολή και η οποία απελευθερώνεται στο λεπτό σας έντερο.

Οι πέτρες στην χολή (χολολιθίαση) ποικίλουν σε μέγεθος. Μπορεί να είναι όσο ένας κόκκος άμμου και να φτάσουν να είναι μεγαλύτερες και μία ρώγα σταφυλιού. Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν απλά μία πέτρα, ενώ άλλοι αναπτύσσουν πολλές πέτρες στη χολή ταυτόχρονα.

20% του γυναικείου και 14% του ανδρικού πληθυσμού θα αναπτύξουν πέτρες στη χολή σε κάποια φάση της ζωής τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα παρουσιαστούν κλινικά συμπτώματα. Εάν όμως αυτά παρουσιασθούν (συμπτώματα παρουσιάζουν μόνο 10% των ατόμων με χολολίθους) τότε η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπισθεί με χολοκυστεκτομή, την αφαίρεση δηλαδή της κύστης.

Η χοληδόχος κύστη αποτελεί μέρος του πεπτικού συστήματος και βρίσκεται στο πίσω μέρος του ήπατος, λίγο πιο πάνω από πάγκρεας. Σε αυτήν αποθηκεύεται το υγρό που είναι γνωστό ως χολή, η οποία παράγεται από το συκώτι. Ρόλος της είναι να διασπά τα λιπαρά από τις τροφές που καταναλώνουμε.

Κατά την πέψη των τροφών, η χοληδόχος κύστη ενεργοποιείται και αρχίζει να απελευθερώνει χολή στο λεπτό έντερο. Όταν καταναλώνει κανείς ένα γεύμα πλούσιο σε λιπαρά, η χοληδόχος κύστη παρέχει ικανοποιητική ροή χολής, ώστε να αποφεύγονται επιπλοκές, όπως η διάρροια.

Η συνηθέστερη πάθηση που πλήττει την χοληδόχο κύστη είναι η χολολιθίαση ή πιο απλά ο σχηματισμός λίθων, οι γνωστές “πέτρες στη χολή” που οφείλεται στην αύξηση των συστατικών που συνιστούν την χολή (π.χ. χοληστερόλη, ηλεκτρολύτες, κτλ).

Τι μπορεί όμως να κάνει κανείς για να προλάβει τις πέτρες στη χολή;

Υγιεινή διατροφή

Η υγιεινή διατροφή είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τις πέτρες στη χολή. Θα πρέπει να αποφύγετε τελείως τις εξαντλητικές δίαιτες ή δίαιτες με χαμηλή πρόσληψη θερμίδων (λιγότερες από 800 θερμίδες ημερησίως).

Αναζητήστε καλές πηγές φυτικών ινών, συνδυάστε διαφορετικά φρούτα και λαχανικά, συμπεριλάβετε στην διατροφή σας ξηρούς καρπούς, μαγειρεμένα αποξηραμένα φασόλια και μπιζέλια, δημητριακά ολικής αλέσεως και πίτουρο, για παράδειγμα – και αποφύγετε να τρώτε πάρα πολύ λίπος.

Μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά βοηθά στη διατήρηση της χοληστερόλης της χολής σε υγρή μορφή. Ωστόσο, μην κόβετε τα λίπη απότομα ή μην τα εξαλείφετε εντελώς.

Ενυδάτωση

Εντάξτε στην διατροφή σας χυμούς, λαχανικών, εσπεριδοειδών και πολύ νερό! Πρέπει να αποφεύγετε την αφυδάτωση με κάθε τρόπο. Μην περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε νερό, κρατήστε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση ελαιολάδου (περίπου 2 κουταλιές της σούπας την ημέρα) μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης χολόλιθων. Ένα συστατικό που βρίσκεται στο ελαιόλαδο φαίνεται να βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και στη χοληδόχο κύστη.

Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί ότι η συχνότητα εμφάνισης πετρών στη χολή είναι σχετικά χαμηλή μεταξύ των ανθρώπων που ζουν σε περιοχές όπου η κατανάλωση ελαιολάδου είναι υψηλή.

Και η λεκιθίνη όμως, σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη. Την βρίσκουμε σε διάφορα τρόφιμα όπως σόγια, πλιγούρι βρώμης, αυγά, γάλα, φιστίκια, λάχανο και σοκολάτα.

Απώλεια βάρους

Η παχυσαρκία επίσης έχει συνδεθεί με την χολολιθίαση, γιατί οδηγεί σε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης που μπορούν να προκαλέσουν την παραγωγή πετρών στη χολή. Όμως, η γρήγορη απώλεια βάρους δεν είναι η σωστή λύση, θα πρέπει να σχεδιάσετε ένα πρόγραμμα με τον γιατρό σας για την σταδιακή απώλεια του βάρους με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προκαλέσετε προβλήματα στον οργανισμό σας.

Άσκηση

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι και η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες ανάπτυξης χολόλιθων, ενώ παράλληλα η γυμναστική σας βοηθάει γενικότερα στην καλή υγεία του σώματος. Συνήθως συστήνεται 30 λεπτά άσκησης ημερησίως, και πάλι θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον ειδικό για να μην το παρακάνετε!

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να φτιάξετε μαζί ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής. Η υπερβολική χρήση ενός στοιχείου μπορεί να επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα.

Τρόποι αντιμετώπισης

Χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση της χοληδόχου κύστης (χολοκυστεκτομή). 

Ο γιατρός, μπορεί να σας συστήσει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης σας, σε περίπτωση που ο σχηματισμός πετρών είναι πολύ συχνός. Μόλις αφαιρεθεί, η χολή ρέει κατευθείαν από το συκώτι σας στο λεπτό έντερο, αντί να αποθηκεύεται στην χοληδόχο κύστη. Δεν χρειάζεστε την χοληδόχο κύστη για να επιβιώσετε και η αφαίρεσή της δεν επηρεάζει την ικανότητά σας να αφομοιώσετε τις τροφές, αλλά μπορεί να προκαλέσει διάρροια, η οποία είναι συνήθως παροδική.

Φάρμακα για τη διάλυση χολολίθων. 

Υπάρχουν φάρμακα που μπορεί να βοηθήσουν στη διάλυση των πετρών. Αλλά αυτό είναι κάτι που μπορεί να πάρει μήνες ή χρόνια θεραπείας. Μερικές φορές, μάλιστα, τα φάρμακα δεν λειτουργούν. Πρόκειται για μία επιλογή που δεν ακολουθείται συχνά και που προορίζεται μόνο για άτομα που δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.


Τι πρέπει να γνωρίζετε για να αντιμετωπίσετε καλύτερα την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

$
0
0

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι η «ανώμαλη» παλινδρόμηση-μετακίνηση προς τα επάνω του περιεχομένου του στομάχου στον οισοφάγο. Είναι συχνή πάθηση και υπολογίζεται πως 4 στους 10 Έλληνες πάσχουν. Από αυτούς μόλις 1 στους 10 γνωρίζουν ότι έχουν παλινδρομική νόσο και μόνο 5 στους 10 απευθύνονται στο γιατρό. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τη νόσο, ώστε να την αντιμετωπίζουμε και να βελτιώνουμε την ποιότητα της ζωής μας καθώς και να προφυλασσόμαστε από τις επιπλοκές της καθώς είναι χρόνια νόσος, με εξάρσεις και υφέσεις.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα

Τα συχνότερα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται είναι κάψιμο στο στήθος, όξινη αναγούλα, πόνος, δυσκολία στην κάθοδο της τροφής.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να υπάρχει και όταν έχουμε πικρίλα στο στόμα, μεγάλη ποσότητα σάλιου, τερηδόνα, κόμπο στο λαιμό, βήχα, εμμένουσα και υποτροπιάζουσα φαρυγγίτιδα, ακόμα και βρογχικό άσθμα.

Τα συμπτώματα, διαρκούν λεπτά έως και ώρες, εμφανίζονται ή χειροτερεύουν μετά το φαγητό, όταν ξαπλώνουμε ακόμα και κατά την διάρκεια του ύπνου. Συχνές είναι η περιπτώσεις που μπορούν να μας αφυπνίσουν, προκαλώντας αίσθημα πνιγμού και επικείμενου θανάτου.

Παράγοντες και αιτίες εμφάνισης της νόσου

Τα αίτια της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι ουσιαστικά άγνωστα. Συνήθως υπάρχει διαταραχή στον κατώτερο οισοφαγικό σφικτήρα-αυτός είναι ο μυς που αντιστοιχεί στην ένωση οισοφάγου με στομάχι και λειτουργεί σαν βαλβίδα, ανοίγοντας την ώρα που κατεβαίνει η τροφή.

Υπάρχουν παράγοντες που προδιαθέτουν για την γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσο, όπως η ηλικία άνω των 45ετών, η ύπαρξη διαφραγματοκήλης, η παχυσαρκία, διάφορες παθήσεις κ.α Η εγκυμοσύνη συνοδεύεται συχνότατα από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Επίσης υπάρχουν φάρμακα ακόμα και τροφές που δρουν χημικά πάνω στον κατώτερο οισοφαγικό σφικτήρα και προκαλούν παλινδρόμηση.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση διαταράσσει σοβαρά την ποιότητα της ζωής μας. Κάνει τον ύπνο μας ανήσυχο, έχουμε κόπωση, αποδίδουμε λιγότερο στην εργασία μας, καταστρέφει την διάθεση μας να κοινωνικοποιηθούμε καθώς και οποιαδήποτε δραστηριότητα. Όμως έχει και σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας. Μπορεί να οδηγήσει σε οισοφαγίτιδα, που προκαλεί πληγές και έλκη στον οισοφάγο καθώς και στενώσεις σε αυτόν, εμποδίζοντας την κάθοδο της τροφής και την σίτισή μας. Μπορεί να προκαλέσει και αιμορραγία. Το σοβαρότερο όλων μπορεί να εξελιχθεί σε μόνιμη βλάβη (οισοφάγος Barrett), που μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο του οισοφάγου.

Όλοι οι τρόποι αντιμετώπισης της νόσου

Είναι εμφανής η αναγκαιότητα να αναγνωρίζουμε έγκαιρα τη νόσο και να την αντιμετωπίζουμε.

Βασικό όπλο στη αναγνώριση και παρακολούθηση της νόσου είναι η γαστροσκόπηση. Με αυτή μπορούμε να διαπιστώσουμε ανατομικές διαταραχές της γαστροοισοφαγικής ένωσης και επιπλοκές της νόσου. Επίσης μπορούμε να παρακολουθήσουμε, περιοδικά, την εξέλιξη της νόσου και της θεραπείας της. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς δεν υπάρχει αντιστοιχία ανάμεσα σε αυτό που νιώθουμε και αυτό που πραγματικά συμβαίνει στον οισοφάγο.

Κυρίαρχο όπλο στην αντιμετώπιση της νόσου είναι τα φάρμακα, τα οποία θεωρούνται ασφαλή ακόμα και σε μακροχρόνια χορήγηση. Όμως πρέπει πάντα να λαμβάνονται μετά από σύσταση και συμφώνα πάντα με τις οδηγίες του γαστρεντερολόγου μας.

Στην αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής νόσου έχει ρόλο και η χειρουργική αποκατάσταση της ένωσης οισοφάγου με στομάχι. Αυτού του τύπου οι επεμβάσεις γίνονται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, μετά από ειδικό εργαστηριακό έλεγχο.

Εξαιρετικά σημαντικά στη αντιμετώπιση της νόσου είναι και τα απλά καθημερινά πράγματα που μπορούμε να αλλάξουμε.

Τι πρέπει να αποφεύγουμε:

Τα στενά ρούχα και τις σφικτές ζώνες ή τους κηλεπιδέσμους.
Τη μεταφορά και ανύψωση βαρέων αντικειμένων
Τις επικύψεις
Τη δυσκοιλιότητα
Το κάπνισμα
Την κατάκλιση μετά το γεύμα. Ιδιαίτερα να αποφύγουμε τη λήψη γεύματος τουλάχιστον 3 ώρες πριν τη βραδινή κατάκλιση.
Ορισμένες τροφές, όπως: λιπαρά γεύματα, τηγανητά, χυμοί φρούτων (πορτοκάλι, κίτρο, ντομάτα), μπαχαρικά, σιροπιαστά γλυκά, σοκολάτες, καφές, αλκοολούχα ποτά.

Τι να προτιμούμε:

Όταν ξαπλώνουμε να έχουμε ανασηκωμένο το κεφάλι του κρεβατιού μας κατά 10-20εκ. με κύβους (το μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι δεν βοηθά)
Να τρώμε τα γεύματά μας τουλάχιστον 3 ώρες πριν από κάθε κατάκλιση.
Να συνηθίσουμε σε μικρά και ελαφριά γεύματα.
Να τρώμε αργά, να πίνουμε ήρεμα και να αποφεύγουμε συζητήσεις στη διάρκεια των γευμάτων, για να μειώνεται η συσσώρευση αέρα στο στομάχι.
Μετά τα γεύματα να κάνουμε χρήση μαστίχας με σκοπό τη διέγερση και την κατάποση




5 βασικές αρχές καλής επικοινωνίας στα ζευγάρια

$
0
0

Για να μπορέσετε να έχετε μια καλή επικοινωνία με το σύντροφο, αλλά και γενικότερα με οποιονδήποτε άνθρωπο έχετε μια στενή σχέση, χρειάζεται  πρώτα απ’ όλα να εστιάσετε όντως στην επικοινωνία κι όχι κάπου αλλού.  Αυτό πρακτικά σημαίνει να είστε έτοιμοι να εστιάσετε:

Σε όσα θα ακούσετε, δηλαδή να ακούσετε πραγματικά αυτά που σας λέει ο άλλος και όχι αυτό που θα θέλατε να πει, ή αυτό που πιστεύετε.  Αν για παράδειγμα κάποιος πει «είμαι κουρασμένος», δεχτείτε το ως πραγματικό και μην απαντήσετε σαν να είναι ξεκούραστος και σας αποφεύγει. 

Σε όσα πείτε. Να είναι καταρχάς συγκεκριμένα και να μην απλώνονται σε άσχετα θέματα ή σε απόψεις τρίτων.  Να ακολουθείτε τις παρακάτω βασικές αρχές , που αυξάνουν την πιθανότητα να έχετε αποτέλεσμα, αλλά και να μείνετε ήρεμοι στη διάρκεια της συζήτησης.

1.  Εστιάστε στο παρόν και στο τρέχον πρόβλημα. 

Στο παρόν της σχέσης σας δεν χωρούν ατάκες όπως «έτσι έκανες και στις προηγούμενες σχέσεις σου», ή «έτσι έκανε κι η μάνα σου».  Επικεντρωθείτε σε όσα έχουν γίνει μεταξύ σας.  Μην εκμεταλλεύεστε την εμπιστοσύνη που κάποτε σας έδειξε, «χτυπώντας» του παρελθοντικά γεγονότα, ή προσωπικές εμπειρίες που γνωρίζετε.  Επίσης μην συζητάτε όλα τα προβλήματα μαζί.  Τέλος μην αποφεύγετε την ευθύνη γυρνώντας τη συζήτηση αλλού, ή ρίχνοντας τις ευθύνες στον άλλον. 

2.  Σεβαστείτε τα συναισθήματα, τις επιθυμίες, τις προτιμήσεις του συντρόφου.

Όσα νιώθει και θέλει ο καθένας είναι δικά του, δικαιούται να τα έχει και να τα εκφράζει και δεν έχει νόημα να τ’ ακυρώνετε ή να τα επικρίνετε.  Δεν υπάρχει «δεν θα έπρεπε να νιώθεις έτσι» ή «τι το θέλεις αυτό».  Αν για παράδειγμα ο σύντροφος χαίρεται με κάτι, συμμεριστείτε τη χαρά του μπαίνοντας στη θέση του, αντί να χαλάτε τη διάθεση σας με επικρίσεις κι ειρωνείες και μην προσπαθείτε να τον προσαρμόσετε στα δικά σας μέτρα. 

Αν νιώθετε ότι «δεν είναι σωστό να φέρεται έτσι» ή «δεν θα έπρεπε να το κάνει αυτό», εξηγείστε πώς εσείς νιώθετε και θα θέλατε να είναι τα πράγματα και αφήστε την ελευθερία να αποφασίσει.  Κανένας δεν αλλάζει ουσιαστικά εάν δεν το θελήσει ο ίδιος, όσες φορές και να κουνήσουμε το δάχτυλο ή το κεφάλι. 

3.  Δώστε και διεκδικήστε  χρόνο και χώρο.

Κάθε θέμα που συζητάμε χρειάζεται χρόνο για να το επεξεργαστούμε, να συνειδητοποιήσουμε τη σημασία του, να σκεφτούμε τις εναλλακτικές μας ή και να αναθεωρήσουμε.  Χρειάζεται επίσης ηρεμία και αποστασιοποίηση.  Γι’ αυτούς τους λόγους χρειάζεται να αφήνουμε χρόνο ανάμεσα στις συζητήσεις (όχι στη συνεχή γκρίνια), καθώς και προσωπικό χώρο (μην είμαστε συνέχεια «από κοντά»), όπου δεν θα αναφέρουμε καθόλου το επίμαχο θέμα.  

Από εκεί και πέρα, όταν ξεκινήσει μια προσπάθεια αλλαγής, χρειάζεται επαναλήψεις και υπενθύμιση – και πάλι όμως όχι συνεχείς.   Πολλά πράγματα βασίζονται σε παγιωμένες συνήθειες και χρειάζεται υπομονή κι επιμονή για να τα «ξεμάθουμε» και να μάθουμε μια καινούργια συμπεριφορά, ή να δουλέψουμε ένα νέο τρόπο σκέψης.

4.  Αποφύγετε τη λεκτική κακοποίηση.

Οι κάθε είδους προσβολές, βρισιές, ειρωνείες όχι μόνο δεν οδηγούν πουθενά, αλλά πλήττουν την αυτοεκτίμηση και των δύο (θύτη και θύματος) και δημιουργούν οργή, περιφρόνηση, συναισθηματικό «πάγωμα» και πλήρη αποξένωση, ή νοσηρές καταστάσεις συνεξάρτησης.  Εξάλλου όταν προσπαθούμε να μειώσουμε κάποιον άλλον, στην ουσία δείχνουμε τις δικές μας ανασφάλειες, συμπλέγματα, απωθημένα.  Ακόμα κι αν νομίζουμε ότι αυτός ο τρόπος είναι μια «δίκαιη» ανταπόδοση- εκδίκηση ή απλή εκτόνωση, τελικά γίνεται ψυχολογικό παιχνίδι μέσω του οποίου συσσωρεύουμε αρνητικά συναισθήματα.

5.  Σταματήστε την επικοινωνία όποτε επαναλαμβάνεται ένα δυσλειτουργικό μοτίβο.

Αν το ίδιο θέμα επανέρχεται χωρίς αποτέλεσμα, αν υπάρχει κακή διάθεση ή συμπεριφορά, απαντήσεις που έχετε ξανακούσει και απλά προξενούν εκνευρισμό, ή αν έχουν εξαντληθεί οι εξηγήσεις και τα επιχειρήματα γύρω από ένα θέμα, τότε το καλύτερο είναι να σταματάτε τη συζήτηση.  Η όποια συνέχεια είναι πλέον θέμα απόφασης κι επιλογής σας.

Τέλος, εάν το όποιο πρόβλημα στη σχέση προέρχεται από αγεφύρωτες διαφορές, ή εάν στη βάση του βρίσκονται βαθιές ατομικές ανασφάλειες και συμπλέγματα, τότε δεν θα λυθεί με απλές τεχνικές καλής επικοινωνίας.  Παρόλα αυτά η καλή επικοινωνία βοηθά σε πολλά, όπως να νιώσουμε ότι προσπαθήσαμε σωστά, να τεθούν όρια και να διατηρηθεί ο αυτοσεβασμός.


Τα σύγχρονα ζευγάρια δεν “πεθαίνουν” από εγωισμό, αλλά από υπερβολικές προσδοκίες

$
0
0

Τα σύγχρονα ζευγάρια δεν πεθαίνουν από εγωισμό ή από υπερβολική έγνοια για τα υλικά αγαθά. Πεθαίνουν από μοιραίο ηρωισμό, από υπερβολικές προσδοκίες (Πασκάλ Μπρυκνέρ).

Να ποιο είναι το σημερινό όνειρο: όλα σε ένα, όλα ή τίποτα. Ένα και μοναδικό πλάσμα πρέπει να συμπυκνώσει το σύνολο των προσδοκιών μας: αν δεν τα καταφέρνει σ’ αυτή την αποστολή, το παραμερίζουμε και προχωρούμε παρακάτω. Η τρέλα είναι το να θέλουμε να τα συμφιλιώσουμε όλα – την καρδιά και τον ερωτισμό, την ανατροφή των παιδιών και την κοινωνική επιτυχία, το πάθος και τη διάρκεια. Τα σύγχρονα ζευγάρια δεν πεθαίνουν από εγωισμό ή από υπερβολική έγνοια για το χρήμα και τα υλικά αγαθά, πεθαίνουν από μοιραίο ηρωισμό, από υπερβολικές προσδοκίες.

Η μεγαλειώδης ιδέα του ζευγαριού και της ευτυχίας τούς γδέρνει όπως γδέρνει το συρματόπλεγμα τους φυλακισμένους. Οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να παίζουν τέλεια τον ρόλο της μαμάς, της πόρνης, της φίλης, της φλογερής ερωμένης. Οι άνδρες είναι υποχρεωμένοι να παίζουν τέλεια το ρόλο του μπαμπά, του εραστή, του συζύγου και του κουβαλητή: αλίμονο σε όποιον δεν πληροί αυτές τις προϋποθέσεις!

Στις παραδοσιακές αιτίες της συζυγικής δυστυχίας – τη φθορά του χρόνου, την κούραση των σωμάτων – προσθέτουμε ένα σύγχρονο τοξικό συστατικό: την υπέρμετρη φιλοδοξία.

Το ζευγάρι ναυαγεί όπως το υπερφορτωμένο καράβι: πασχίζει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να διατηρήσει τη σφοδρότητα των αισθημάτων και να αντιμετωπίσει την καθημερινότητα.

Έλεος!

Τρελός πλατωνισμός: αγαπάμε τον έρωτα περισσότερο από τα ίδια τα άτομα. Τον αναζητούμε μέσω διαφορετικών προσώπων που διαδέχονται το ένα το άλλο, αντί να συγκεντρωθούμε σε ένα και μοναδικό πρόσωπο και να το αγαπάμε περισσότερο από όλα. Κακολογούμε τις σημερινές μας σχέσεις στο όνομα μιας φανταστικής ένωσης, λες και κανένα πλάσμα δεν είναι άξιο να του μεταβιβάσουμε την ελευθερία μας.

Ποτέ δεν νιώθουμε πληρότητα, ποτέ οι ελπίδες μας δεν ικανοποιούνται ολοκληρωτικά, πάντα πιστεύουμε ότι αξίζουμε κάτι καλύτερο. Υπάρχει μια τρομερή γαλλική παροιμία: “Ακόμα και η ωραιότερη γυναίκα στον κόσμο δίνει αυτό που έχει, δεν μπορεί να δώσει τίποτα περισσότερο”. Άσχετο αν αυτό που έχει είναι ήδη τόσο υπέροχο που θα έπρεπε να την ευχαριστούμε γονατιστοί που μας το προσφέρει.

Ο παραλογισμός έχει άσχημα αποτελέσματα: τα ζευγάρια έγιναν πιο εύθραυστα από τότε που η ζωή ανά δύο έγινε το πρότυπο της προσωπικής εξέλιξης και ευδαιμονίας. Θέλοντας να επιτύχουν σώνει και καλά, αγχώνονται, φοβούνται τον νόμο της εντροπίας, την ανία του “νεκρού χρόνου”.

Η παραμικρή μείωση της έντασης βιώνεται σαν φιάσκο, σαν απόρριψη. Δίνοντας τόση σημασία στην ερωτική φρενίτιδα, βάζουμε τους συζύγους σε κίνδυνο: ο δεσμός τους λιώνει κυριολεκτικά μέσα στον πυρετό και τα όρια μεταξύ τους εξασθενούν. Η οικιακή σφαίρα γίνεται το διακύβευμα μιας τιτάνιας μάχης ανάμεσα στην έκσταση που αναζητείται και στην τετριμμένη καθημερινότητα που βιώνεται.

Ο έρωτας – πάθος είναι η αγάπη για το πάθος, δηλαδή για τα βάσανα, για τον πόλεμο, για την “κόψη του ξυραφιού”, για τον υπερθεματισμό, για τη διαρκή αντιπαράθεση. Μόλις ακούγεται η λέξη “πάθος” αναδύονται εικόνες θύελλας, δακρύων, κραυγών και βογκητών. Ωστόσο, αν θέλουμε να διαρκέσουμε ως ζευγάρι έχουμε ανάγκη από χαρά, κανονικότητα και ενθουσιασμό.

Δεν υπάρχει καμιά ανάγκη “λατρείας” για να ζούμε πλάι πλάι: αρκεί να εκτιμάμε ο ένας τον άλλον, να μας αρέσουν παρόμοια πράγματα, να επιδιώκουμε το μέγιστο της δυνατής ευτυχίας και αρμονίας στη συμβίωσή μας. Πρέπει να πάψουμε να υποτάσσουμε την κοινή μας ζωή – αν θέλουμε να διαρκέσει – στην επιβεβλημένη “νόρμα” της αδιάλειπτης έξαψης.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αγαπάμε κι είναι όλοι τους αποδεκτοί, παρότι έχουμε πάντα την τάση να κρίνουμε εκείνους που διαφέρουν από τον δικό μας. Αυτή η κρίση δεν έχει πάντα ηθικό περιεχόμενο· γεννιέται από μια ανησυχία: κι αν έχω κάνει λάθος; Αν έχω πάρει το πράγμα στραβά;

Το κάθε ζευγάρι είναι ένα αίνιγμα για τα άλλα ζευγάρια, τόσο στις αποτυχίες όσο και στις επιτυχίες του.

Μερικά ζευγάρια είναι διαχυτικά και εξαντλούνται από την υπερβολικά στενή συμβιωτικότητα· άλλα είναι αταίριαστα και αντέχουν κουτσά στραβά για χρόνια και χρόνια· υπάρχουν κι εκείνα που οφείλουν τη διάρκειά τους στην αχαλίνωτη κοινωνική φιλοδοξία.

Υπάρχουν ζευγάρια ανοιχτά στον κόσμο και στους θαυμαστές τους, άλλα όπου οι σύζυγοι χοντραίνουν μαζί και τυλίγονται στη χαρά της αμοιβαίας πάχυνσης.


Βατικανό: «Η παρένθετη μητρότητα πρέπει να μετατραπεί σε οικουμενικό αδίκημα»

$
0
0

Με 20σέλιδο κείμενο με τίτλο “Απέραντη Αξιοπρέπεια” το Βατικανό εξηγεί και επίσημα γιατί εναντιώνεται στις εγχειρίσεις αλλαγής φύλου αλλά και στην παρένθετη μητρότητα, τοποθετώντας της στο ίδιο επίπεδο με τις αμβλώσεις.  Όπως αναφέρει «με τον τρόπο αυτό, το παιδί, το οποίο είναι απεριόριστα άξιο, μετατρέπεται μόνον σε αντικείμενο», αναφέροντας ότι η παρένθετη μητρότητα αποτρέπει από το παιδί να είναι “πλήρως άνθρωπος”.

“Πιστεύουμε ότι αυτές οι ιδεολογίες αντί να επιτρέψουν την αναγνώριση της αξιοπρέπειας, φτωχαίνουν ένα ανθρωπιστικό όραμα όπου ένας άνδρας και μια γυναίκα είναι ο πιο όμορφος συνδυασμός“, ανέφερε ο Καρδινάλιος Βίκτορ Μανουέλ Φερνάντεζ.

Το δόγμα εγκρίθηκε για δημοσίευση από τον Πάπα Φραγκίσκο τον περασμένο μήνα, ενώ οι υπερασπιστές της παρένθετης μητρότητας καταδίκασαν το έγγραφο ως ξεπερασμένο, επιβλαβές και αντίθετο με τον στόχο της Καθολικής Εκκλησίας να αναγνωρίσει την αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων.


Πώς να αντιμετωπίσω την εξάρτηση του παιδιού μου από το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια;

$
0
0

Οι περισσότεροι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με αρκετά διλλήματα αναφορικά με την διαπαιδαγώγηση και την ανατροφή των παιδιών τους. Και στη σημερινή εποχή, όπου οι δυνητικοί κίνδυνοι έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω της απρόσκοπτης χρήσης του διαδικτύου, η δυσχερής θέση στην οποία περιέρχονται γονείς και κηδεμόνες είναι ιδιαίτερα κατανοητή. Ενώ οι ίδιοι επιθυμούν να χορηγούν ελευθερίες στα παιδιά τους ώστε αυτά να μην αισθάνονται απομονωμένα ή σε δυσμενέστερη θέση από τους συνομήλικους τους, ταυτόχρονα, το ένστικτο προστασίας είναι έντονο και τις περισσότερες φορές δικαιολογημένο.  

Ποιοι είναι όμως οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από την διαρκή, μη ελεγχόμενη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών και την εξάρτηση από αυτά; 

Αρχικά, η αγνόηση των διαπροσωπικών σχέσεων («πρόσωπο με πρόσωπο»), όπως και η απόρριψη των σπουδών και η σχολική αποτυχία. Πιο σημαντικά ωστόσο αναδεικνύονται η επαφή με άτομα και ιδεολογίες που ενδέχεται να οδηγήσουν τα παιδιά σε επικίνδυνες καταστάσεις. Επί παραδείγματι, είναι συχνή η ύπαρξη παιδόφιλων ακόμη και σε φαινομενικά «αθώες» ιστοσελίδες και εφαρμογές, τις οποίες εκείνοι χρησιμοποιούν (πολλές φορές παριστάνοντας και οι ίδιοι τους ανήλικους) προκειμένου είτε να συναντηθούν προσωπικά με τα παιδιά, είτε να αποσπάσουν σεξουαλικό οπτικοακουστικό υλικό από αυτά. Ακόμη, είναι συχνή η διασπορά επικίνδυνων ιδεολογιών μέσω του διαδικτύου (ρατσισμός, μισογυνισμός κτλ.) και τα παιδιά όντας ευάλωτα και εύκολα επηρεαζόμενα είναι πιθανό να ενστερνιστούν αυτές τις απόψεις και να οδηγηθούν σε ακραίες καταστάσεις. 

Πώς ωστόσο γίνεται ένας γονιός να περιορίσει την ηλεκτρονική χρήση των παιδιών του, αποφορτίζοντας την εξάρτησή τους, χωρίς να καταστρέψει την μεταξύ τους σχέση;

Αρχικά, είναι σημαντικό να θέτει όρια τα οποία είναι πραγματοποιήσιμα. Για παράδειγμα, το να απαγορέψει κάποιος από το 15χρονο παιδί του να χρησιμοποιεί πλέον κινητό τηλέφωνο, ενώ ο ίδιος του το είχε αγοράσει στην ηλικία των 11, θα έχει μάλλον αντίθετα αποτελέσματα. Αντιθέτως, είναι σημαντική η συζήτηση με τα παιδιά σχετικά με τους προαναφερόμενους κινδύνους, ώστε και τα ίδια να αντιληφθούν την αναγκαιότητα των κανόνων που θα επιβληθούν. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και παραδείγματα της πραγματικής ζωής, όπου ανήλικοι έπεσαν θύματα, προκειμένου να ενισχυθεί η χρησιμότητα των γονικών θέσεων και ελέγχων. 

Στη συνέχεια, είναι σημαντικό να δημιουργηθούν κανόνες σχετικά με:

- Τις ελαττωμένες ώρες που το παιδί θα έχει πρόσβαση σε ηλεκτρονικές συσκευές.

- Τη χρήση αυτών κυρίως για συνομιλία με άτομα που οι γονείς γνωρίζουν και για σχολικές εργασίες ή χόμπι.

- Την τοποθέτηση γονικών εφαρμογών (parental controls) που μπορούν να ελέγχουν το περιεχόμενο και να αποκλείουν ορισμένες ενέργειες.

- Τη δυνατότητα των γονέων να ελέγχουν ανά πάσα στιγμή τις συσκευές των παιδιών τους, ώστε να διαπιστώνουν ότι δεν έχουν «μπλέξει».

- Τη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών μόνο μεσημεριανές - απογευματινές ώρες και σε κοινόχρηστους χώρους υπό γονική εποπτεία.

-  Τη συνάντηση του παιδιού με κάποιον ψυχοθεραπευτή, ώστε να διαχειριστούν και ψυχολογικά την εξάρτηση.

Οι συγκεκριμένοι κανόνες είναι σημαντικό να επικοινωνούνται κατάλληλα, με την απαιτούμενη κατανόηση από την πλευρά των γονέων. 

Ωστόσο, παράλληλα θα πρέπει να διατηρούνται και να επέρχονται πιθανές τιμωρίες (αφαίρεση ηλεκτρονικών για ορισμένο διάστημα πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του ψυχοθεραπευτή), σε περίπτωση μη συμμόρφωσης σε αυτούς.


Αξίες που μοιράζονται τα ζευγάρια σε μια υγιή σχέση

$
0
0

Τα ζευγάρια που έχουν μια υγιή σχέση μοιράζονται μεταξύ τους κάποιες κοινές αξίες. Ακόμη και η πιο παθιασμένη σχέση χρειάζεται κάτι για να τη συντηρηθεί πέρα ​​από την αμοιβαία στοργή και τα κοινά ενδιαφέροντα.

Τότε είναι που οι κοινές αξίες στη σχέση σας μπορούν να σας βοηθήσουν. Μόλις προχωρήσετε πέρα ​​από τον έρωτα, οι κοινές βασικές αξίες αποτελούν τη βάση της συμβατότητας που χρειάζεται μια σχέση για να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει. 

Ενώ η κατανόηση των αξιών του άλλου είναι απαραίτητη για μια υγιή σχέση, η εξερεύνηση τους δεν χρειάζεται να είναι μια συζήτηση που σας προκαλεί νεύρα. Ξεκινήστε μαθαίνοντας τι έχει σημασία για εσάς. Από εκεί θα είστε έτοιμοι να κάνετε έναν διάλογο που σας καθοδηγεί προς το μέλλον σας ως ζευγάρι.

Οπότε, ποιες βασικές αξίες μοιράζονται τα ζευγάρια σε μια υγιή σχέση;

Επικοινωνία

Η κακή επικοινωνία είναι ένας από τους κύριους λόγους διαζυγίου. Για να ευδοκιμήσουν, τα ζευγάρια πρέπει να εκφράζουν ξεκάθαρα τα συναισθήματα και τις ανάγκες που έχουν. Πρέπει να υπάρχει αμοιβαία κατανόηση.  Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται κανάλια επικοινωνίας που επιτρέπουν στους δύο συντρόφους να έχουν παραγωγικές συνομιλίες και να επιλύουν τυχόν ζητήματα στη σχέση τους.

Οικογένεια

Σας ενδιαφέρει ο γάμος; Θέλετε παιδιά; Περιμένετε από τους ηλικιωμένους γονείς ή τα μέλη της οικογένειάς σας να ζήσουν μαζί σας; Η ευθυγράμμιση με αυτές τις αξίες μπορεί να μειώσει πιθανές συγκρούσεις και να κάνει την ενσωμάτωση σε μια μεγαλύτερη οικογενειακή μονάδα μια πιο βατή διαδικασία.

Σεβασμός

Ο αμοιβαίος σεβασμός στα ζευγάρια δημιουργεί ισότητα σε μια σχέση. Επιτρέπει στους δύο συντρόφους να έχουν μεν διαφορές, αλλά πάντα με σεβασμό ο ένας για τον άλλον. Για παράδειγμα, όταν ο σύντροφός σας έρχεται σπίτι από τη δουλειά, χρειάζεται 30 λεπτά για να αποσυμπιεστεί από το άγχος της ημέρας.

Παρόλο που προτιμάτε να συζητάτε και να αρχίζετε να ετοιμάζετε μαζί το δείπνο, καταλαβαίνετε και σέβεστε την ανάγκη του για λίγο χρόνο. 


Yποδοχή της Αγίας Κάρας της Οσίας Γαβριηλίας στην Κάλυμνο

$
0
0

Σάββατο 13 Απριλίου 2024 στις 3.30 το απόγευμα με το Καταμαράν από Λέρο αφίχθηκε στο Λιμάνι της Καλύμνου, η Αγία Κάρα και ιερά Εικόνα της Οσίας Γαβριηλίας της Κωσταντινουπολίτιδος, προστάτου και εφόρου της νήσου Λέρου, συνοδευόμενη υπὸ του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου. 

Μαζί ήταν και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικῆς κ.κ Νικόλαος.

Ακολούθως σχηματίστηκε Ιερὰ πομπή (Σταυρός–Εξαπτέρυγα), με τον Μητροπολίτη κκ Παΐσιο κρατώντας την αγία Κάρα, με τη συνοδεία του Ιερού Κλήρων, των Τοπικών αρχών , προσκόπων, με την εικόνα της Οσίας Γαβριηλίας να κρατούν στρατιώτες, και με πλήθος πιστών α ακολουθούν, με κατεύθυνση τον Μητροπολιτικό Ναό του Σωτήρος Χριστού.



ΚΥΡΙΑΚΗ Δ΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ (Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος) , 14-04-2024

$
0
0

 

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Συνεχίζοντας την πνευματική μας πορεία μέσα στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή, η αγία μας Εκκλησία για να μάς οικοδομήσει πνευματικά μάς παρουσιάζει ως παράδειγμα και πρότυπο τον όσιο Ιωάννη τον Σιναΐτη, όχι τόσο για τον βίο του, αλλά για το περίφημο ασκητικό  σύγγραμμά του, μεγάλης ψυχικής ωφέλειας, την «Κλίμακα». Η Κλίμακα αποτελεί πολύτιμη πνευματική παρακαταθήκη, όχι μόνο για τους ασκητές ή συμμοναστές του οσίου Ιωάννη, αλλά για όλη την Εκκλησία και αφορά όλους τους ανθρώπους και όλες τις εποχές.

Όσα περιέχει η Κλίμακα αποτελούν μία ακριβή και εύστοχη χαρτογράφηση της ανθρώπινης ψυχής και γι’ αυτό εξ αρχής σαγηνεύει τον αναγνώστη της. Κάθε αναγνώστης όταν διαβάζει τις γραμμές αυτού του συγγράμματος βρίσκει μέσα τον εαυτό του και του δημιουργείται αβίαστα η εντύπωση ότι γράφτηκε για εκείνον προσωπικά. Ο όσιος Ιωάννης φαίνεται μέσα από το σύγγραμμά του ως ένας βαθιά γνώστης της ανθρώπινης  ψυχής, αλλά και κατάλληλος θεραπευτής που όχι μόνο διακρίνει τις όποιες ψυχικές ασθένειες, αλλά ως εκπληκτικός πνευματικός χειρούργος με ακρίβεια προτείνει τις κατάλληλες θεραπείες ούτως ώστε η ψυχή να στραφεί προς το καθ’ ομοίωσιν του Θεού.

Ειδικά για εμάς τους Χριστιανούς, που αυτή την περίοδο διανύουμε το στάδιο των αρετών δια της παθοκτόνου Νηστείας, ο όσιος Ιωάννης μάς συμβουλεύει καταλλήλως ούτως ώστε να προσέξουμε να μην περιπέσουμε στην έπαρση και την κενοδοξία χάρη των οποιωνδήποτε αποτελεσμάτων αυτού του αγώνα. Μάς λέει λοιπόν: «Ο κενόδοξος δείχνει ότι είναι πιστός και φαινομενικά σέβεται τον Θεό, αλλά στην πραγματικότητα επιζητεί να αρέσει στους ανθρώπους και όχι στον Θεό. Κενόδοξος είναι κάθε επιδεικτικός άνθρωπος. Του κενόδοξου η νηστεία είναι χωρίς μισθό και η προσευχή του άκαιρη και άστοχη, διότι και τα δύο τα κάνει για τον ανθρώπινο έπαινο» (Λόγος ΚΑ΄,6).

Αγαπητοί μου,

Η Κλίμακα μπορεί να την συνέγραψε ένας ασκητής και μάλιστα από τους μεγάλους της Ορθοδοξίας μας, αλλά η άσκηση δεν περιορίζεται και δεν προορίζεται μόνο για τους μοναχούς και τις μοναχές. Ασκητής γίνεται κάθε πιστός που αγαπάει τον Χριστό, που αποφεύγει την αμαρτία και προσκολλάται στην αρετή. Ασκητές οφείλουμε να γίνουμε όλοι μας με το να αποστρεφόμαστε κάθε τι που μας οδηγεί στο να περιεργαζόμαστε το κακό και μάς απομακρύνει από τον Θεό. Η Κλίμακα μαζί με την Αγία Γραφή θα αποτελέσουν τους δύο πιο πολύτιμους θησαυρούς αυτής της πνευματικής προσπάθειας του κάθε Χριστιανού ώστε ο Κύριος να μάς χαρίζει πλούσια πνευματική καρποφορία και την αιώνια αγάπη Του. ΑΜΗΝ.


Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως +Μ.Μ.


Με κάθε επισημότητα υποδέχτηκε η Θεσσαλονίκη τον Τίμιο Σταυρό και τεμάχιο του Αρράφου Χιτώνα του Χριστού

$
0
0

Με κάθε επισημότητα και με τη δέουσα θρησκευτική κατάνυξη, πραγματοποιήθηκε σήμερα η υποδοχή του Τιμίου Ξύλου και του τεμαχίου του Αρράφου Χιτώνα του Χριστού, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, τα οποία έρχονται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, από τη Μονή Παντοκράτορος του Αγίου Όρους όπου φυλάσσονται.

Η υποδοχή των δύο ιερών κειμηλίων που φυλάσσονται μαζί σε λειψανοθήκη στη Μονή Παντοκράτορος, έγινε στον προαύλιο χώρο του ιερού ναού. Τελέστηκε εντός του ναού πανηγυρική̀ Δοξολογία και στη συνέχεια ο Κατανυκτικός Αρχιερατικός Εσπερινός από τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεο. 

Στον Εσπερινό στο πλαίσιο του προγράμματος των ομιλιών των Κυριακών των Κατανυκτικών Εσπερινών μίλησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Όπως επισημαίνουν οι ιερείς του ναού, ο σπάνιος πνευματικός θησαυρός που υπάρχει σε ειδική λειψανοθήκη, που περιλαμβάνει και λίθο από τον Πανάγιο Τάφο, φιλοξενείται για πρώτη φορά στη συμπρωτεύουσα. Θα ακολουθήσουν καθημερινές πολυήμερες λατρευτικές εκδηλώσεις που θα διαρκέσουν έως την Κυριακή 21 Απριλίου το απόγευμα, οπότε τα ιερά αντικείμενα θα πάρουν τον δρόμο της επιστροφής στο Άγιο Όρος, έπειτα από το πέρας της ακολουθίας του Κατανυκτικού Εσπερινού.

Ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου, κατά τις ημέρες της παραμονής των δύο ιερών κειμηλίων, θα παραμένει ανοικτός από τις 06.00 το πρωί έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα, ενώ πρόκειται να καταστεί λαϊκό προσκύνημα, καθώς αναμένεται χιλιάδες πολίτες να επισκεφθούν τον ναό για να προσκυνήσουν το Τίμιο Ξύλο όπου σταυρώθηκε ο Χριστός και ο Άρραφος Χιτώνας στον οποίο τύλιγε το Σώμα Του.

Φωτογραφία Αχιλλέας Χήρας


Τρόμος στους Αγίους Τόπους ενόψει Πάσχα - Η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Ισραήλ-Ιράν αναστάτωσε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τα θρησκεύματα, τα δόγματα, τις ομολογίες ή άλλες θρησκευτικές ομάδες που πρεσβεύουν πίστη στον Ιησού Χριστό.

$
0
0

 

Έντονη ανησυχία στους Αγιοταφίτες μοναχούς και στο ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων όταν άρχισαν να χτυπούν εκ νέου οι σειρήνες πολέμου, υπογράμμισε ιεράρχης της Σιωνίτιδας Εκκλησίας.

«Ζούμε προσευχόμενοι υπό τον φόβο νέας πυραυλικής επιδρομής …» τόνισε χαρακτηριστικά καθώς το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση τη νύχτα του Σαββάτου προς ξημερώματα Κυριακής στην επικράτεια του Ισραήλ, ως απάντηση στο πλήγμα που κατέστρεψε το προξενείο του στη Δαμασκό. Η είδηση της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ θορύβησε ιδιαίτερα και τους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών μιας και η περαιτέρω κλιμάκωση ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν θα δρομολογούσε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση στον αραβικό κόσμο συμπαρασύροντας σε αυτό τον πόλεμο και άλλες παγκόσμιες δυνάμεις, ενώ ο εορτασμός του Αγίου Πάσχα προκαλεί ανησυχία στην ήδη τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στα Ιεροσόλυμα.

Αυτές τις μέρες που κοντεύουν να έρθουν και θα βιώσουμε την Ανάσταση του Θεανθρώπου, οι σκέψεις όλων των Χριστιανών, ανεξαρτήτως δόγματος, περιφέρεται νοερά στη Γη που γεννήθηκε, μεγάλωσε, δίδαξε και σταυρώθηκε για την σωτηρία μας ο Ιησούς Χριστός. Σε μία πόλη ιερή για τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες του κόσμου (χριστιανισμό, ισλαμισμό και εβραϊσμό), όπου ο Πανάγιος Τάφος αποτελεί ιερό σημείο για όλα τα χριστιανικά δόγματα. Η ιερότητα αυτή αποτυπώνεται και στο καθεστώς του Ναού το οποίο μοιράζεται μεταξύ της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, της Ρωμαιοκαθολικής, της Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας, της Συριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας Tewahedo της Ερυθραίας.

Μπροστά στο Ιερό Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου έχουν την ευθύνη να διαφυλάσσουν τον χώρο, τρεις θρησκευτικές Κοινότητες, το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, το Τάγμα των Φραγκισκανών Μοναχών της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και το Αρμένικο Πατριαρχείο που οι πιστοί όλων συνυπήρχαν, συμβιώνοντας άλλοτε ειρηνικά, άλλοτε με πολλά προβλήματα όπως στην παρούσα κατάσταση οπότε κρίνεται σκόπιμο όλοι να προσευχηθούμε υπέρ της ειρήνης. Άλλωστε οι Εβραίοι και οι Μουσουλμάνοι, λατρεύουν τους θεούς τους στην ίδια τοποθεσία. Η πνευματικότητα που απορρέει από την ιερότητα του χώρου και η δύναμή του ως σύμβολο απόδειξης της θεϊκής ύπαρξης, έχει καταστήσει, αυτό το τόσο μικρό και παλαιό κομμάτι γης, ιερό κειμήλιο όλης της ανθρωπότητας και μήτρα όλων των παθών της.

Ρεπορτάζ: Εφημερίδα Μακελειό

Όσιος Πορφύριος: Το μυστικό για να μας δώσει εύκολα, ευκολότατα ο Χριστός ό,τι επιθυμούμε!

$
0
0

 

Να ζητάμε απ’ τον Θεό να γίνει το θέλημα Του στην ζωή μας

Οι προσευχές μας δεν εισακούονται, διότι δεν είμαστε άξιοι.

Πρέπει να γίνεις άξιος, για να προσευχηθείς.

Δεν είμαστε άξιοι, διότι δεν αγαπάμε τον πλησίον μας ως εαυτόν.

Το λέει ο ίδιος ο Χριστός:

«Εάν ουν προσφέρης το δώρον σου επί το θυσιαστήριον κακεί μνησθής ότι ο αδελφός σου έχει τι κατά σου, άφες εκεί το δώρόν σου έμπροσθεν του θυσιαστηρίου και ύπαγε πρώτον, διαλλάγηθι τω αδελφώ σου και τότε ελθών πρόσφερε το δώρον σου».

Να πάεις πρώτα να συμφιλιωθείς με τον αδελφό σου, να συγχωρεθείς, για να γίνεις άξιος.

Αν δεν γίνει αυτό, δεν μπορείς να προσευχηθείς.

Αν δεν είσαι άξιος, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα.

Όταν τακτοποιήσεις όλες τις εκκρεμότητες και ετοιμασθείς, τότε πάεις και προσφέρεις το δώρο σου.

Άξιοι γίνονται όσοι επιθυμούν και λαχταρούν να γίνουν του Χριστού, όσοι δίνονται στο θέλημα του Θεού.

Να μην έχεις κανένα θέλημα, αυτό έχει μεγάλη αξία, είναι το παν.

Ο σκλάβος δεν έχει κανένα θέλημα.

Το να μην έχομε κανένα θέλημα μπορεί να γίνει μ’ έναν τρόπο απαλό· με την αγάπη στον Χριστό και την τήρηση των εντολών Του.

«Ο έχων τας εντολάς μου και τηρών αυτάς, εκείνός εστιν ο αγαπών με· ο δε αγαπών με αγαπηθήσεται υπό του Πατρος μου και εγώ αγαπήσω αυτόν και εμφανίσω αυτώ εμαυτόν».

Χρειάζεται αγώνας. Έχομε να παλέψομε «προς τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου». Έχομε να παλέψομε με τον «λέοντα τον ωρυόμενον». Δεν επιτρέπεται στον αγώνα να επιτύχει ο πολυμήχανος.

Αυτό προϋποθέτει δάκρυα, μετάνοια, προσευχή, ελεημοσύνη, αίτηση με συνοδεία την εμπιστοσύνη στον Χριστό και όχι την ολιγοπιστία.

Μόνον ο Χριστός μπορεί να μας βγάλει απ’ τον κλοιό της ερημιάς.

Προσευχή και μετάνοια και ελεημοσύνη.

Δώστε έστω κι ένα ποτήρι νερό, αν δεν έχετε χρήματα.

Και να ξέρετε ότι όσο αγιάζεσθε, τόσο εισακούονται οι προσευχές σας.

Να μην εκβιάζομε με τις προσευχές μας τον Θεό. Να μη ζητάμε απ’ τον Θεό να μας απαλλάξει από κάτι, ασθένεια κ.λπ., ή να μας λύσει τα προβλήματά μας, αλλά να ζητάμε δύναμη και ενίσχυση από Εκείνον, για να τα υπομένομε.

Όπως Εκείνος κρούει με ευγένεια την πόρτα της ψυχής μας, έτσι κι εμείς να ζητάμε ευγενικά αυτό που επιθυμούμε κι αν ο Κύριος δεν απαντάει, να σταματάμε να το ζητάμε.

Όταν ο Θεός δεν μας δίδει κάτι που επίμονα ζητάμε, έχει το λόγο Του. Έχει κι ο Θεός τα «μυστικά» Του. Εφόσον πιστεύομε στην αγαθή Του πρόνοια, εφόσον πιστεύομε ότι Εκείνος γνωρίζει τα πάντα απ’ τη ζωή μας κι ότι πάντα θέλει το αγαθόν, γιατί να μη δείχνομε εμπιστοσύνη;

Να προσευχόμαστε απλά και απαλά, χωρίς πάθος και εκβιασμό. Ξέρομε ότι παρελθόν, παρόν και μέλλον, όλα είναι γνωστά, γυμνά και τετραχηλισμένα ενώπιον του Θεού. Όπως λέγει ο Απόστολος Παύλος, «…ουκ έστι κτίσις αφανής ενώπιον Αυτού, πάντα δε γυμνά και τετραχηλισμένα τοις οφθαλμοίς Αυτού».

Εμείς να μην επιμένομε· η προσπάθεια κάνει κακό αντί για καλό. Μην κυνηγάμε ν’ αποκτήσομε αυτό που θέλομε, αλλά να τ’ αφήνομε στο θέλημα του Θεού. Γιατί, όσο το κυνηγάμε, τόσο αυτό απομακρύνεται.

Άρα, λοιπόν, υπομονή και πίστη και γαλήνη. Κι αν το ξεχάσομε εμείς, ο Κύριος ποτέ δεν ξεχνάει κι αν είναι για το καλό μας, θα μας δώσει αυτό που πρέπει κι όταν πρέπει.

Να ζητάμε στην προσευχή μόνο τη σωτηρία της ψυχής μας. Δεν είπε ο Κύριος: «Ζητείτε δε πρώτον την Βασιλείαν του Θεού… και ταύτα πάντα προστεθήσεται υμίν»;

Εύκολα, ευκολότατα ο Χριστός μπορεί να μας δώσει ό,τι επιθυμούμε. Και κοιτάξτε το μυστικό. Το μυστικό είναι να μην το έχετε στο νου σας καθόλου να ζητήσετε το συγκεκριμένο πράγμα. Το μυστικό είναι να ζητάτε την ένωσή σας με τον Χριστό ανιδιοτελώς, χωρίς να λέτε, «δώσ᾽ μου τούτο, εκείνο…».

Είναι αρκετό να λέμε, «Κύριε Ιησού, ελέησόν με». Δεν χρειάζεται ο Θεός ενημέρωση από μας για τις διάφορες ανάγκες μας. Εκείνος τα γνωρίζει όλα ασυγκρίτως καλύτερα από μας και μας παρέχει την αγάπη Του. Το θέμα είναι ν’ ανταποκριθούμε σ’ αυτή την αγάπη με την προσευχή και την τήρηση των εντολών Του.

Να ζητάμε να γίνει το θέλημα του Θεού· αυτό είναι το πιο συμφέρον, το πιο ασφαλές για μας και για όσους προσευχόμαστε. Ο Χριστός θα μας τα δώσει όλα πλούσια. Όταν υπάρχει έστω και λίγος εγωισμός, δεν γίνεται τίποτα.

Από το βιβλίο Γέροντος Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου, «Βίος και λόγοι», έκδοση Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής, Χανιά.

Πηγή: pemptousia.gr (Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)


 

Το Σάββατο του Ακαθίστου στο ιερό Αρχιεπισκοπικό παρεκκλήσιο του προφήτου Ελισσαίου

$
0
0

Το προσεχές Σάββατο του Ακαθίστου, 20 Απριλίου 2024, στο ιερό αρχιεπισκοπικό παρεκκλήσιο τού προφήτου Ελισσαίου, Άρεως 14, Μοναστηράκι, Αθήνα, κατά τις ώρες 8:00-11:00πμ, θα τελεστή όρθρος μετά ακαθίστου και θεία λειτουργία. Θα ψάλει ο βυζαντινός χορός Τρόπος, με χοράρχη τον Πρωτοψάλτη και Δάσκαλο της Ψαλτικής Τέχνης, Κωνσταντίνο Αγγελίδη.

Ο ναΐσκος του Προφήτη Ελισσαίου (στα νεότερα χρόνια πολλές φορές αναφερόμενος κι ως ναός του Αγίου Ελισσαίου) θεωρείται κτίσμα της τουρκοκρατίας, αν και δεν μπορεί να υπολογιστεί ποιας ακριβώς περιόδου (υπολογίζεται του 17ου αιώνα). 

Πρόκειται για απλή κατασκευή, μια απέριττη μονόκλιτη βασιλική με ξύλινη στέγη, που ανήκε στην γνωστή αθηναϊκή οικογένεια Χωματιανού-Λογοθέτη και βρισκόταν στην αυλή της αρχοντικής οικίας της οικογένειας. 

O ένας τοίχος του ναού στηριζόταν στο κλιμακοστάσιο του αρχοντικού, ενώ πολλά από τα δομικά υλικά του πρώτου, καθώς και του ίδιου του απέριττου διακόσμου, ήταν από διαφόρους αιώνες και αρχαιότερα μνημεία, πράγμα σύνηθες αλλά και χαρακτηριστικό  για την ναοδομία της εποχής.

Ήταν στα χρόνια της γερμανικής κατοχής, μόλις που άρχιζε το καλοκαίρι του ’43, όταν ο ιδιοκτήτης του ναού, ο αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλής Καζάκος, αποφάσισε να τον γκρεμίσει φοβούμενος πως κινδύνευε να χάσει το οικόπεδο εντος του οποίου βρισκόταν ο ναός, καθώς η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ετοιμαζόταν να κηρύξει το εκκλησάκι ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο.

Ο ναός του Αγίου Ελισσαίου τα χρόνια από το 1885 έως το 1943 έγινε «στέκι» λογοτεχνών και λογίων της εποχής. Έγινε γνωστός από τις αγρυπνίες στις οποίες συχνά ιερουργούσε ο νεοανακυρηχθείς άγιος παπα-Νικόλας Πλανάς με ψάλτες τους δύο Αλέξανδρους, τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, και τον Αλέξανδρο Μωραϊτίδη.

Εκεί εκκλησιάζονταν επίσης οι λόγιοι, Ζαχαρίας Παπαντωνίου, Παύλος Νιρβάνας, Γιάννης Βλαχογιάννης και άλλοι πολλοί θαυμαστές του Παπαδιαμάντη. Ο Παπαδιαμάντης πέθανε το 1911, αλλά οι αγρυπνίες συνεχίστηκαν από τον Αλέξανδρο Μωραϊτίδη, ο οποίος το 1925, τέσσερα χρόνια πριν πεθάνει, πρόλαβε και εξέδωσε την Ακολουθία του Αγίου Ελισσαίου.

Την αναστήλωση επιχορήγησε οικονομικά το υπουργείο Πολιτισμού το 2003 και το εγχείρημα αποπερατώθηκε το 2005, οπότε και ετέθη και πάλι σε λειτουργία ο ναός. Ενώ τα τελευταία χρόνια, με πρόταση που υπεβλήθη στο υπουργείο Πολιτισμού, επετράπη η διεξαγωγή αγρυπνιών μια φορά τον μήνα. 

Με την απλότητα, το μικρό του μέγεθος που αναδύει αισθητική αρχοντιά και την βαρύτιμη ιστορική του παρουσία, ο Άγιος Ελισσαίος αποτελεί ένα σπουδαίο ορθόδοξο μνημείο των Αθηνών.


Το εκκλησιαστικό γεωστρατηγικό ντόμινο της Αφρικής και η απομόνωση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

$
0
0

Την 12η Μαρτίου 2024, η Ι. Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρωσίας έκρινε ως «αθέμιτη και άκυρη» την απόφαση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας περί καθαίρεσης από του «υψηλού υπουργήματος της Αρχιερωσύνης» του ασκούντος χρέη Πατριαρχικού εν Αφρική Εξάρχου, Επισκόπου Ζαράισκ Κωνσταντίνου (του Πατριαρχείου Μόσχας).

Οι Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ρωσίας κατέληξαν σε αυτή την απόφαση λαμβάνοντας υπόψη:

«Την έμπρακτη προσχώρηση στο σχίσμα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου Β΄ [σσ. κοινωνία με τους σχισματικούς της Ουκρανίας], καθώς και την κοινώς αποδεκτή αρχή της έλλειψης δικαστικής αρμοδιότητας μιας Αυτοκεφάλου Εκκλησίας έναντι κληρικού άλλης Αυτοκεφάλου Εκκλησίας».

Η αντίδραση της Εκκλησίας της Ρωσίας ήταν αναμενόμενη καθώς λίγους μήνες νωρίτερα, την 29η Δεκεμβρίου 2022, είχε επίσης θεωρήσει ως «κανονικώς ανυπόστατη και άκυρη» την καθαίρεση του πρώτου Πατριαρχικού εν Αφρική Εξάρχου, Μητροπολίτη Λεωνίδα Κλιν.

Απομόνωση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Ουκρανικό Ψευδοαυτοκέφαλο

Η αντικανονική κίνηση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας να αναγνωρίσει το σχισματικό παρα-εκκλησιαστικό μόρφωμα της Ουκρανίας παίζει καθοριστικό ρόλο στην απομόνωσή του από το σύνολο των υπολοίπων Τοπικών Εκκλησιών.

Ο Επίσκοπος Μπουκόμπας και Δυτικής Τανζανίας Χρυσόστομος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, με άρθρο που δημοσίευσε στο διαδίκτυο υπογραμμίζει ότι η δημιουργία Εξαρχίας στην Αφρική εκ μέρους της Εκκλησίας της Ρωσίας καταδικάστηκε μόνο από:

α) Τρεις ελληνόφωνες Εκκλησίες (Πατριαρχείο Κων/πόλεως, Εκκλησίες Ελλάδας και Κύπρου), οι οποίες αποδέχθηκαν το Ουκρανικό Ψευδοαυτοκέφαλο και τους σχισματικο-αιρετικούς Ουκρανούς και

β) Την Εκκλησία της Αλβανίας.

«Μέχρι τώρα μὀνο τό Οἰκουμενικό Πατριαρχεῖο, ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος, τῆς Κύπρου καί ἐσχάτως τῆς Ἀλβανίας κατεδίκασαν τήν ἐπιδείξη «δυνάμεως ἐκ μέρους τοῦ Πατριαρχείου Μόσχας καί δή ἐν τῷ εὐαισθήτῳ χώρῳ τῆς ἱεραποστολῆς ἐν Ἀφρικῇ». Οἱ ἄλλες Τοπικές Ἐκκλησίες, γιατί σιωποῦν;»

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας αντίθετος με τις καθαιρέσεις Ιεραρχών από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Η Εκκλησία της Αλβανίας αποστασιοποιείται ακόμα περισσότερο από τις ενέργειες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος εκτός από την κάθετη αντίθεσή του στην «αναγνώριση» των Ουκρανών σχισματικών, εξέφρασε προσφάτως τη διαφωνία του και ως προς τις καθαιρέσεις Ιεραρχών από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, φωτογραφίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις καθαιρέσεις των δύο Πατριαρχικών Εξάρχων της Εκκλησίας της Ρωσίας στην Αφρική.

Την 14η Μαρτίου 2024, με επιστολή που απέστειλε προς τον Αλεξανδρείας Θεόδωρο, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αλβανίας καταδίκασε την επίδειξη δύναμης του Πατριαρχείου Μόσχας στον ευαίσθητο χώρο ιεραποστολής στην Αφρική, σημειώνοντας:

«Προφανῶς δεν συμφωνοῦμεν με τας ἐνεργείας ἐπιδείξεως δυνάμεως ἐκ μέρους τοῦ Πατριαρχείου Μόσχας και δη ἐν τῷ εὐαισθήτῳ χώρῳ τῆς ἱεραποστολῆς ἐν Ἀφρικῇ. Σαφῶς θεωροῦμεν ἀπαραδέκτους και καταδικαστέας τοιαύτας μεθόδους.

Ἐξίσου, ὅμως, δεν συμφωνοῦμεν με την υἱοθέτησιν ἀναλόγου νοοτροπίας και μεθόδων ἀντιδράσεως, – με τας καθαιρέσεις Ἱεραρχῶν καὶ τἠν δημιουργίαν κλίματος ἐντάσεως μεταξύ τῶν Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν εἰς τα μέσα ἐνημερώσεως. Τα δημιουργηθέντα κατά τα τελευταῖα ἔτη προβλήματα, ἐξ ἀφορμῆς τῆς διακοπῆς εὐχαριστιακῆς κοινωνίας μεταξύ Ὀρθοδόξων Πατριαρχείων, δεν ἐπιλύονται διά μονομερῶν ἀποφάσεων και ἀνακοινώσεων.

Εἴμεθα πεπεισμένοι, ὅπως μετ’ ἐπιτάσεως ἐπεσημάνθη ἤδη ἐν τῇ ἀπό 7ης Φεβρουαρίου 2023 ἡμετέρᾳ ἐπιστολῇ, ὅτι οἱ Ὀρθόδοξοι Προκαθήμενοι μόνον ἀξιοποιοῦντες το συνοδικόν σύστημα δυνάμεθα να προβῶμεν εἰς ἐνεργείας καταλλαγῆς και θεαρέστου ἱεραποστολικῆς προσπαθείας».

Η απονομή αυτοκεφαλίας στο σχισματικό μόρφωμα της Ουκρανίας από το Πατριαρχείο Κων/πόλεως και τον φιλοσχισματικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο προκαλεί συνεχείς τεκτονικούς κραδασμούς σε ολόκληρο τον Ορθόδοξο κόσμο, ανοίγοντας ένα εφιαλτικό, σύγχρονο, εκκλησιαστικό κουτί της Πανδώρας.


Αντίθετοι στην εγκατάσταση τεράστιου φωτοβολταϊκού σταθμού οι Μητροπολίτες των Τρικάλων

$
0
0

Την αντίθεσή τους στην πρόθεση εγκατάστασης τεράστιου φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή των Τρικάλων, εκφράζουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι δύο Μητροπολίτες της Π.Ε. Τρικάλων, Σεβ. Μητροπολίτης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος και Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος.  

“Η ποιότητα ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής θα υποβαθμισθεί καίρια, ενώ ταυτόχρονα θα επέλθει η υποβάθμιση της πολιτιστικής κληρονομιάς της μακράς ιστορίας του τόπου μας”, τονίζουν.

“Πιστεύουμε ακράδαντα πως ο τόπος μας αξίζει καλύτερο μέλλον. Υπερέχει σε αισθητική και ομορφιά, προσφέρει το μοναδικό τοπίο των Μετεώρων και των Μοναστηριών, τα οποία είναι πόλος παγκόσμιας έλξης, ενώ παράλληλα οι πιθανότητες αξιολόγησης ενός ήπιου τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή μόλις αρχίζουν και γίνονται αισθητές”, αναφέρουν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Οι δύο Μητροπολίτες του Νομού Τρικάλων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, ενημερωθήκαμε προσφάτως από εκπροσώπους επιτροπής συμπολιτών μας για την πρόθεση εγκατάστασης τεράστιου φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής έκτασης πλέον των 6.000 στρεμμάτων και συνοδών έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης στην περιοχή μας (εντός των ορίων και των δύο Μητροπόλεων). .

Δεδομένου ότι η βιοποικιλότητα της φύσεως των περιβαλλοντικά ευαίσθητων και προστατευόμενων περιοχών, εντός των οποίων θα αναπτυχθεί το έργο, θα δεχθεί ανεπανόρθωτο πλήγμα, η ποιότητα ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής θα υποβαθμισθεί καίρια, ενώ ταυτόχρονα θα επέλθει η υποβάθμιση της πολιτιστικής κληρονομιάς της μακράς ιστορίας του τόπου μας. Σημαντικό είναι και το πλήγμα που θα δεχθεί ο αγροτικός πληθυσμός της περιοχής, αφού το έργο αναπτύσσεται εντός γεωργικής γης.

Πιστεύουμε ακράδαντα πως ο τόπος μας αξίζει καλύτερο μέλλον. Υπερέχει σε αισθητική και ομορφιά, προσφέρει το μοναδικό τοπίο των Μετεώρων και των Μοναστηριών, τα οποία είναι πόλος παγκόσμιας έλξης, ενώ παράλληλα οι πιθανότητες αξιολόγησης ενός ήπιου τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή μόλις αρχίζουν και γίνονται αισθητές. Επιπλέον, η ακατάπαυστη παρουσία γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής είναι εκείνη που συντηρεί μεγάλο μέρος των κατοίκων και χαρακτήριζε πάντα την περιοχή ως αγροτική. Επομένως, κανείς δεν επιθυμεί την μετατροπή της σε βιομηχανική, και μάλιστα χωρίς την έγκριση των τοπικών κοινωνιών, ενώ όλοι θα βιώνουμε καθημερινά τις συνέπειες ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Για όλους αυτούς τους λόγους, δηλώνουμε προς κάθε υπεύθυνο ότι και οι δύο Μητροπολίτες είμαστε αντίθετοι στην ανωτέρω εγκατάσταση, και καλούμε την Πολιτεία και τις τοπικές Αρχές, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αποφευχθεί μία τέτοια καταστροφική επέμβαση στην περιοχή μας, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που η κλιματική αλλαγή επηρεάζει βάναυσα την ζωή όλων μας.


ΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ

† Ο ΤΡΙΚΚΗΣ, ΓΑΡΔΙΚΙΟΥ ΚΑΙ ΠΥΛΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

† Ο ΣΤΑΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ



Παρατείνεται το προσκύνημα του Άρραφου Χιτώνος του Χριστού στη Θεσσαλονίκη

$
0
0
Από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, ανακοινώνεται, ότι, λόγω της ιδιαίτερα μεγάλης ανταπόκρισης και προσέλευσης πλήθους πιστών -και κατόπιν σχετικής προφρόνου αδείας και ευλογίας εκ της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος του Αγίου Όρους- το Προσκύνημα του Αρράφου Χιτώνος του Κυρίου μας και των υπολοίπων ιερών θησαυρισμάτων, που από την προηγούμενη Κυριακή, τίθενται σε προσκύνηση στον Προσκυνηματικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Πολιούχου – Θεσσαλονίκης, θα παραταθεί για τρεις επιπλέον ημέρες.

Καθημερινά στον Ναό του Πολιούχου θα τελούνται, πρωί και απόγευμα, ιερές ακολουθίες, ενώ τα ιερά και ανεκτίμητης πνευματικής αξίας κειμήλια, θα αναχωρήσουν για το Αγιώνυμο Όρος του Άθωνος, την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 μετά το πέρας της εσπερινής Λειτουργίας των Προηγιασμένων Δώρων (6:00 -7:30 μ.μ.).

Σύμφωνα με το Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον (19, 23-24), οι Ρωμαίοι στρατιώτες που σταύρωσαν τον Χριστό μοίρασαν μεταξύ τους τα ρούχα Του, εκτός του χιτώνα για τον οποίον έβαλαν κλήρο. 
Ο χιτώνας μάλιστα εκείνος ήταν άρραφος (tunica inconsultilis στα λατινικά):

Οἱ οὖν στρατιῶται, ὅτε ἐσταύρωσαν τὸν Ἰησοῦν, ἔλαβον τὰ ἱμάτια αὐτοῦ καὶ ἐποίησαν τέσσαρα μέρη, ἑκάστῳ στρατιώτῃ μέρος, καὶ τὸν χιτῶνα. ἦν δὲ ὁ χιτὼν ἄραφος, ἐκ τῶν ἄνωθεν ὑφαντὸς δι’ ὅλου. εἶπαν οὖν πρὸς ἀλλήλους· μὴ σχίσωμεν αὐτόν, ἀλλὰ λάχωμεν περὶ αὐτοῦ τίνος ἔσται· ἵνα ἡ γραφὴ πληρωθῇ [ἡ λέγουσα]· διεμερίσαντο τὰ ἱμάτιά μου ἑαυτοῖς καὶ ἐπὶ τὸν ἱματισμόν μου ἔβαλον κλῆρον. Οἱ μὲν οὖν στρατιῶται ταῦτα ἐποίησαν.
  
Η κεντρική παράδοση θέλει την Αγία Ελένη, μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου να έχει πάει στα Ιεροσόλυμα και να βρίσκει εκεί τον Άρραφο Χιτώνα του Χριστού μαζί με τον Τίμιο Σταυρό το 327 ή το 328, παίρνοντας κομμάτια στην Κωνσταντινούπολη.


Μαθητές από το Ηράκλειο σχεδίασαν και παρουσίασαν drone για την αερομεταφορά φαρμάκων

$
0
0

Η ενημέρωση από το 1ο Εργαστηριακό κέντρο:

Το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Ηρακλείου συμμετέχει στο έργο Erasmus+ ΚΑ2 VET: «DRONES@STEAM: Προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού στα σχολεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ) και δημιουργία νέων προοπτικών εργασίας στην αγορά εργασίας», μετά από πρόσκληση του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το έργο, στο οποίο συμμετέχουν ως εταίροι και άλλοι ελληνικοί και ευρωπαϊκοί φορείς, ενθαρρύνει τους μαθητές ΕΕΚ να ακολουθήσουν επαγγέλματα που σχετίζονται με το STEM και να τους εξοπλίσει με σχετικές δεξιότητες μέσω της τεχνολογίας DRONE.

Κατά το τρέχον σχολικό έτος (2023-2024) εφαρμόστηκε πιλοτικά σε Επαγγελματικά Λύκεια και Σχολές σε τέσσερις χώρες της Ευρώπης. Στο πλαίσιο του έργου πραγματοποιήθηκε Training Hackathon στην Λευκωσία της Κύπρου στις 08 με 12/04/2024 με μαθητικές ομάδες από Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία και Γαλλία.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να κάνουν εργαστήρια τρισδιάστατης σχεδίασης και εκτύπωσης, να παρουσιάσουν τα έργα τους και να διαγωνισθούν για το Drone Hackathon Challenges.

Η Ομάδα του 1ου ΕΚ Ηρακλείου με τους Βλασσάκη Ηρακλή, Καλυκάκη Μιχάλη, Κυρλάκη Κωνσταντίνα, Νουκάκη Γεώργιο, Παπατσαρά Ιωάννη, Παραγκαμιάν Μαρία, Τζίκα Λεντιάν μαθητές/τριες του Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού του 6ου ΕΠΑΛ Ηρακλείου, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών ΠΕ84 Δημητρίου Δήμητρας και Μπατζανακάκη Μαρίνας, σχεδίασε και παρουσίασε το έργο «ΑΤΜdrone – Κατασκευή drone για την αερομεταφορά φαρμάκων σε ευάλωτους πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα μετακίνησης ή βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές του δήμου Ηρακλείου». Η ομάδα μας διακρίθηκε στην κατηγορία «Best Drone Frame Design – Καλύτερος σχεδιασμός πλαισίου drone» και «Precision Flight award / Best Landing – Βραβείο Πτήσης Ακριβείας / Καλύτερη Προσγείωση».

Θερμά συγχαρητήρια στα μέλη της ομάδας!


Υποδοχή Ιερού Λειψάνου της Αγίας Αικατερίνης στον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ηλιουπόλεως

$
0
0

Ο Καθεδρικός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ηλιουπόλεως υποδέχεται το Ιερό Λείψανο της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης, εκ της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος.

Η υποδοχή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου στις 18:45 στην περιοχή «Νησάκι». 

Το Ιερό Λείψανο θα παραμείνει στον Ιερό Ναό έως την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 12:30. 

Ο Ναός θα παραμείνει ανοιχτός από τις 7:30 έως τις 22:00. Καθ΄όλες τις ημέρες του προσκυνήματος θα τελούνται Ιερές Ακολουθίες και θα πραγματοποιούνται Εισηγήσεις ποιμαντικού ενδιαφέροντος.





Η επίσκεψη του Μητροπολίτη Γέροντος Δέρκων στο Άγιον Όρος

$
0
0

Έπειτα από πρόσκληση του Ιερού Κελλίου Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Καρυών Αγίου Όρους, το οποίο ανήκει στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας, ο Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος μετέβη στο Αγιώνυμο Όρος, για να προστεί της I. Πανηγύρεως του Ευαγγελισμού.

Την Παρασκευή, 5η Απριλίου 2024, ο Μητροπολίτης μετά της συνοδείας αυτού, του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου π. Γεωργίου Λαδουκάκη, του Διακόνου π. Δανιήλ Ζαφείρη και του κ. Γεωργίου Κουκουτσίδου, Άρχοντος Πρωτεκδίκου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, εισήλθαν στο Άγιο Όρος, όπου τους υπεδέχθηκαν ο Γέροντας του Κελλίου του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Καρυών Αγίου Όρους Αρχιμ. π. Πρόδρομος και η συνοδεία αυτού. Στη συνέχεια, ο Μητροπολίτης επισκέφθηκε, κατα την τάξιν, την Ιεράν Επιστασίαν του Αγίου Όρους, όπου έτυχε θερμής υποδοχής υπό του Πρωτεπιστάτου π. Στεφάνου Χιλανδαρινού και του Επιστάτου π. Νικοδήμου Αγιοπαυλίτου. Έπειτα, προσεκύνησε την Ιερά και Θαυματουργική Εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί», στον Καθεδρικό Ναό του Πρωτάτου.

Το απόγευμα της Παρασκευής, μετέβη στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας, όπου και χοροστάτησε στην Ακολουθία της Γ’ Στάσεως των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Εκεί συνομίλησε με τα μέλη της Αδελφότητος της Ιεράς Μονής για θέματα αφορώντα το Αγιώνυμον Όρος.

Την επομένη, μετέβη στις Ιερές Μονές Σταυρονικήτα και Κουτλουμουσίου, όπου τέλεσε Τρισάγιο εις μνήμην του αειμνήστου Καθηγουμένου αυτής Χριστοδούλου, και στο Ιερόν Κελλίον του Αγίου Νικολάου Μπουραζέρι.

Το απόγευμα του Σαββάτου της 6ης Απριλίου άρχισε περί ώραν 20ην η Ιερά Πανήγυρις του Ευαγγελισμού στο ομώνυμο Ιερό Κελλίον στις Καρυές.

Ετελέσθη ο Μικρός και ο Μέγας Εσπερινός, ο Όρθρος, η Προσκύνηση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μητροπολίτη Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου και με τη συμμετοχή πολλών Πρεσβυτέρων και Διακόνων. Οι ακολουθίες περατώθηκαν χωρίς διακοπή περί ώραν 7ην πρωϊνή. Μετά το πέρας των Ακολουθιών πραγματοποιήθηκε η μοναστηριακή τράπεζα, όπου ο Μητροπολίτης εκφώνησε πατρικώς τον πανηγυρικό λόγο της Εορτής, μεταφέροντας τις ευχές και τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου. Το απόγευμα της ίδιας μέρας τελέσθηκε ο Εσπερινός της Αποδόσεως της Εορτής του Ευαγγελισμού και τα «Κτητορικά Μνημόσυνα» του Ιερού Κελλίου.

Το πρωί της Δευτέρας 8ης Απριλίου, ο Μητροπολίτης μετά των συνοδών του, επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Διονυσίου Αγίου Όρους, όπου έτυχε θερμής υποδοχής υπό του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής π. Πέτρου και της συνοδείας αυτού. Εκεί, συμπροσευχήθηκε στον Μέγα Απόδειπνο και την επομένη, Τρίτη 9 Απριλίου, στην Ακολουθία των Ωρών και της Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας. Μετά το πέρας αυτής, ο Μητροπολίτης και η συνοδεία του ανεχώρησαν για την Κωνσταντινούπολη.


Χειροτονία Διακόνου από τον Μητροπολίτη Σύρου στην Άνδρο

$
0
0

Στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου, νήσου Άνδρου, ιερούργησε σήμερα το πρωί ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, με τη συλλειτουργική συμμετοχή του Ηγουμένου και των Πατέρων της Μονής και με την παρουσία Ανδρίων πιστών, και τέλεσε την σε Διάκονο χειροτονία του Αδελφού της Μονής, ο οποίος θα διακονήσει τις λειτουργικές ανάγκες της.

Απευθυνόμενος προς τον νεοχειροτονηθέντα Διάκονο Ανίκητο, ο Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος Β’ ευχήθηκε να αναδειχθεί ανίκητος από πάθη, ορατούς και αόρατους εχθρούς, και του συνέστησε να αισθάνεται ευγνωμοσύνη στο Θεό και στον Ηγούμενο και Πνευματικό πατέρα του, να τον σέβεται και να τον υπακούει.

Επίσης ο Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος Β’ επισκέφθηκε τη Γυναικεία Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής και την Ανδρώα της Αγίας Μαρίνης.

Το απόγευμα ο Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος Β’ τέλεσε την Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στο Πανανδριακό Θεομητορικό Προσκύνημα της Παναγίας Θεοσκεπάστου.



Άρχισαν τα παρατράγουδα. Γυναίκα χαστούκισε τη βουλευτή Αγγελική Δεληκάρη στην Καβάλα

$
0
0

Θύμα επίθεσης έπεσε το πρωί της Κυριακής 21/4 η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αγγελική Δεληκάρη. Μια γυναίκα τη χαστούκισε στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο Πουλίδειο γηροκομείο στην Καβάλα, μετά το τέλος της θείας λειτουργίας.

Το περιστατικό καταδίκασε η Νέα Δημοκρατία με σχετική της ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι «συμπεριφορές μίσους και διχασμού δεν μπορεί να έχουν καμία σχέση με την πίστη και τη θρησκεία».

Η δράστης φέρεται να έχει υπάρξει υποψήφια της Νίκης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας

Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση που δέχθηκε η βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Αγγελική Δεληκάρη εντός ιερού ναού.

Συμπεριφορές μίσους και διχασμού δεν μπορεί να έχουν καμία σχέση με την πίστη και τη θρησκεία.

Αποδεικνύουν ότι κόμματα που επικαλούνται την αγάπη και τον χριστιανικό λόγο – στοιχεία που αφορούν συνολικά την ελληνική κοινωνία – δεν αποβλέπουν παρά μόνο στην καπηλεία.

Τέλος, θεωρούμε αυτονόητη και επιβεβλημένη την καταδίκη της επίθεσης από όλα τα κόμματα.

Νέα Αριστερά: Τέτοια περιστατικά επιβεβαιώνουν τη θέση μας για χωρισμό κράτους – εκκλησία

Την επίθεση που δέχτηκε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας καταδικάζει και η Νέα Αριστερά, τονίζοντας πως αντίστοιχα περιστατικά επιβεβαιώνουν τη θέση της για χωρισμό κράτους και εκκλησίας.

«Καταδικάζουμε την επίθεση που δέχτηκε η βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας Αγγελική Δεληκάρη σε εκκλησία της εκλογικής της περιφέρειας από υποψήφια στις προηγούμενες εκλογές με το κόμμα «Νίκη».

Περιστατικά σαν αυτό, αλλά και η στάση της ίδιας της Εκκλησίας απέναντι σε βουλευτές και βουλεύτριες που ψήφισαν υπέρ του γάμου και της τεκνοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια επιβεβαιώνουν τη θέση μας για τον αναγκαίο χωρισμό κράτους – εκκλησίας.

Αυτή είναι η μεταρρύθμιση που χρειάζεται η χώρα. Για να μπει φραγμός στη θρησκοληψία και στη δράση εκκλησιαστικών και παραεκκλησιαστικών μηχανισμών με πολιτικές στοχεύσεις».

Ανακοίνωση της ΝΙΚΗΣ για το περιστατικό της Καβάλας

"Η ΝΙΚΗ πληροφορήθηκε το καταδικαστέο συμβάν που έλαβε χώρα στην εκκλησία Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο Πουλίδειο γηροκομείο, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας σε βάρος της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας στην Καβάλα Αγγελικής Δεληκάρη. Είναι αδιανόητη πράξη και απαράδεκτη.

Το γεγονός ότι έλαβε χώρα σε Ιερό Ναό καταδεικνύει το μη εκκλησιαστικό φρόνημα της δράστιδος και την έλλειψη σεβασμού της στις Αρχές της Νίκης ώστε να δικαιολογεί την απομάκρυνσή της από τις τάξεις της Νίκης που ούτως ή άλλως είχε λάβει χώρα από καιρό. Η ΝΙΚΗ άμεσα επιβεβαίωσε τη αναστολή της κομματικής της ιδιότητας και την άμεση παραπομπή της στο Πειθαρχικό με ερώτημα διαγραφής.

Ο πόνος όλων μας για την ψήφιση του επαίσχυντου νόμου για τον γάμο των ομοφυλοφίλων είναι δεδομένος όσο και ο υποκριτικός θρησκευτικός ζήλος που όψιμα επιδεικνύουν αυτοί που τον ψήφισαν.

Η ΝΙΚΗ ως γνήσιο λαϊκό δημοκρατικό κίνημα θα τα αντιπαλέψει και τα δύο νόμιμα και δημοκρατικά και κάθε άλλη ενέργεια προπηλακισμού ή βίας είναι εκ του πονηρού και δεν έχουν καμία σχέση με το ήθος και το φρόνημα της ΝΙΚΗΣ."

Kαταδικάζει o ΣΥΡΙΖΑ

Απερίφραστα καταδικάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την επίθεση που δέχτηκε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αγγελική Δεληκάρη εντός ιερού ναού.

"Τέτοιες συμπεριφορές στοχεύουν στον εκφοβισμό της ελεύθερης συνείδησης των βουλευτών και πλήττουν την ίδια την δημοκρατία", τονίζει. 

Λάρισα - Επιτήδειοι προβαίνουν σε παράνομους εράνους. Εφιστά την προσοχή η Μητρόπολη

$
0
0

Η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου έγινε δέκτης παραπόνων από ευσεβής ανθρώπους πως κάποιοι επιτίδιοι, εκμεταλλευόμενοι τις ημέρες που διανύουμε και προτάσσονας το όνομα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου, διενεργούν παράνομους «εράνους», αποσπώντας χρηματικά ποσά για «φιλανθρωπικό σκοπό».

Η Ιερά Μητρόπολη εφιστά την προσοχή όλων μας, ιδίως των μεγαλυτέρων σε ηλικία, και υπενθυμίζει ότι το φιλανθρωπικό έργο της Μητρόπολης ασκείται εντός των Ιερών Ναών και των Γραφείων αυτής. 

Οποιαδήποτε δράση γίνεται επ’ ονόματι της Ιεράς Μητροπόλεως ανακοινώνεται στον Τύπο και στους Ιερούς Ναούς.

Καλή Ανάσταση!



Προκαλεί ο Μητροπολίτης Κοζάνης: Να επιστρέψει η γυναίκα σπίτι της και να μαζέψει ως κλώσσα τα πουλάκια της

$
0
0

Να σταματήσουν να εργάζονται και να επιστρέψουν στα σπίτια τους, προκειμένου τα παιδιά να μην εγκληματούν, καλεί τις γυναίκες ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος.

Ειδικότερα, στο κήρυγμά του μετά την ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Κοζάνη το βράδυ της Παρασκευής, ο Μητροπολίτης Παύλος υποστήριξε ότι "εάν δεν επιστρέψει η γυναίκα στο βασίλειό της που είναι το σπίτι της και να μαζέψει ως η κλώσσα τα πουλάκια της κάτω από τις πτέρυγές της, έτσι θα πορεύονται τα παιδιά, να εγκληματούν το ένα στο άλλο. Και οι κοπέλες, κοπέλες. Πω πω... Η γυναίκα είναι το ωραιότερο πλάσμα που έφτιαξε ο Θεός, το πλέον ευαίσθητο, πλημμυρισμένο από αρετές για τη μητρότητα και τη συζυγία. Να χτυπιούνται χειρότερα από τα γαϊδούρια. Τα βλέπετε στις τηλεοράσεις και τα κατηγορείτε".

Μάλιστα στην αρχή της δήλωσής του, ο Μητροπολίτης Κοζάνης αναγνώρισε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις. "Τώρα θα γίνει σεισμός με αυτό που θα πω, αλλά δεν έχω πρόβλημα γιατί αυτή είναι η αλήθεια", είπε ο σεβασμιότατος.

Τι απάντησε μετά τον σάλο

Ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος επανήλθε αργότερα με νέες δηλώσεις, λέγοντας πως τα λόγια του παρερμηνεύτηκαν.

"Είπα εγώ τη γυναίκα κλώσα; Είπα ότι εάν η κλώσα φύγει από τα πουλιά της, καταστράφησαν τα πουλιά της. Έτσι και η μάνα, όταν εγκαταλείπει τα παιδιά της γίνονται συμμορίες. Αυτές οι συμμορίες δεν σας ενοχλούν; Δεν τα αγαπάτε αυτά τα παιδιά; Έλεος πια! Γίνετε άνθρωποι, μανάδες θέλουμε".



Τα “έψαλε” στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ο Αρχιμανδρίτης Σεβαστιανός Τοπάλης για το γάμο ομοφυλοφίλων

$
0
0

Ο Αρχιμανδρίτης Σεβαστιανός κατακεραύνωσε τον Άδωνι Γεωργιάδη στο Αμύνταιο, όπου που πήγε με τον φωτογράφο του να βγάλει φωτογραφία με τίτλο «στον Ακάθιστο Ύμνο στην ιδιαίτερη πατρίδα μου». 

Ο ιερέας είπε στον υπουργό Υγείας: 

«Τι ήρθες να κάνεις στην εκκλησία εσύ που ψήφισες αυτό το βδέλυγμα, και είσαι πλέον και ο ίδιος βδέλυγμα». 

Το ποίμνιο καταχειροκρότησε.


Βουλευτής Κοζάνης Σύριζα: Ημίμετρα για τον σύγχρονο πολιτισμό και κακοδιαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς από τη ΝΔ

$
0
0

Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού για το ελληνόφωνο τραγούδι, τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) και την πολιτιστική κληρονομιά.

Η κ. Βέττα επισήμανε αρχικά ότι η προστασία του ελληνικού τραγουδιού αποτελεί εθνικό ζήτημα. Η επιβίωση, όμως, των καλλιτεχνών και όσων σχετίζονται με την ελληνική μουσική δημιουργία, δεν απασχολεί τις εφαρμοζόμενες πολιτικές σε κεντρικό επίπεδο.

Η ελιτίστικη αντίληψη της ηγεσίας του Υπ. Πολιτισμού οδηγεί σε νομοθετικές πρωτοβουλίες “με το σταγονόμετρο” για τα σπουδαία και τα σημαντικά και “με τη σέσουλα” για τα κερδοσκοπικά συμφέροντα των λίγων. Το είδαμε άλλωστε αυτό, όπως σημείωσε η Βουλευτής, στην αντιμετώπιση των καλλιτεχνών από την κ. Μενδώνη τα τελευταία χρόνια, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα.

Ως προς τις ρυθμίσεις για την ποσόστωση στη μετάδοση του ελληνικού τραγουδιού η κ. Βέττα δήλωσε ότι αποτελούν ένα μικρό πρώτο βήμα, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο το πώς τελικά θα υλοποιηθεί ο έλεγχος και η είσπραξη των δικαιωμάτων επ'ωφελεία των δημιουργών και συνολικά των καλλιτεχνών.

Όπως δεν είναι ξεκάθαρη και η πολιτική της ΝΔ απέναντι στις μεγάλες πλατφόρμες και στις πολυεθνικές που έχουν μετατρέψει το πνευματικό δικαίωμα σε χρηματιστηριακό και κερδοσκοπικό προϊόν.

Σε σχέση με τον ΟΔΑΠ η κ. Βέττα επισήμανε ότι είναι η τρίτη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια που η κ. Μενδώνη φέρνει ρυθμίσεις για τον “εκσυγχρονισμό” και την “αποδοτικότητα” του οργανισμού, ομολογώντας την αποτυχία της.

“Ποιος είναι αυτός ο εκσυγχρονισμός που όλο τον καλείτε να έρθει και ποτέ δεν έρχεται; Θεωρείτε ότι είναι εκσυγχρονισμός το να μετατρέπετε σταδιακά τον ΟΔΑΠ σε πελατειακό δίκτυο εξυπηρετήσεων της Ν.Δ. και σε όχημα συστηματικής καταλήστευσης των αρχαιολογικών πόρων; Ποιοι είναι αυτοί που έχουν βάλει στο μάτι το ταμείο του ΟΔΑΠ;“, αναρρωτήθηκε η Βουλευτής, στηλιτεύοντας επιπλέον το γεγονός ότι η Υπουργός δεν έχει καταθέσει μέχρι σήμερα κανέναν απολογισμό για τα πεπραγμένα της, την ίδια στιγμή που νομοθετεί την αύξηση των αδιαφανών προσλήψεων και των απευθείας αναθέσεων του Οργανισμού αλλά και τη μίσθωση των πωλητηρίων του σε ιδιώτες. 

Όμως οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ΟΔΑΠ αποτελεί ένα δημόσιο ταμείο που διαχειρίζεται τα έσοδα από τα μνημεία και τα μουσεία της χώρας και εισφέρει πολλά εκατομμύρια στον κρατικό προϋπολογισμό. Απαιτείται επομένως λογοδοσία για τη διαχείρισή του και όχι μια κυβέρνηση να νομοθετεί “για το πως διάφορες εταιρείες-δορυφόροι φίλων και γνωστών θα τον απομυζούν σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος”, είπε η Βουλευτής.

Τα στοιχεία που επιμόνως ζητούσε η κ. Βέττα για τα πωλητήρια του ΟΔΑΠ αναγκάστηκε εν τέλει να καταθέσει στη Βουλή η Υπουργός Πολιτισμού, αποκαλύπτοντας έλλειμμα 1.758.000 ευρώ για το 2022  και έλλειμμα  1.641.266 ευρώ για το 2023.

Παρόλα αυτά, η κυρία Μενδώνη εξακολουθεί να προβάλλεται και να αυτοπροβάλλεται ως υπουργός με “διαχειριστική επάρκεια” και “τεχνογνωσία”. Ας βγάλουν οι πολίτες τα συμπεράσματά τους.






Latest Images